Скiльки коштуe ділова деревина на онлайн-аукціоні

Українська універсальна біржа проводить електронні торги, на яких реалізуються енергоресурси, нерухомість, сільськогосподарська продукція. З 2021 року після прийняття закону «Про товарні біржі» торговельна платформа отримала право організовувати онлайн-аукціони з продажу деревини. Вже через декілька місяців було підтверджено ефективність такого формату торгівлі, відрахування у державний бюджет зросли, а виробники отримали значні прибутки.

Скільки коштує ділова деревина на онлайн-аукціоні

Щоб стати учасником аукціону, на якому продають ділову деревину, необхідно пройти онлайн-реєстрацію та акредитуватися.

УУБ – ліцензована платформа для торгів деревиною

На сучасному порталі Української універсальної біржі https://www.uub.com.ua/presscenter/novyny-birzhi/tsina-dilovoi-derevyny-na-elektronnyh-torgah/ зібрані актуальні дані щодо реалізації лісоматеріалів. Відвідувачі сайту можуть дізнатися:

• умови реєстрації та особливості процедури акредитації;
  • прогнози розвитку профільних ринків;
  • зміни біржових котирувань;
  • графік проведення онлайн-аукціонів тощо.

Портал працює з програмним забезпеченням держпідприємства «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр». Функціонал сайту дозволяє зареєструватися та пройти акредитацію онлайн.

Які лісоматеріали вважаються діловою деревиною

Лісозаготівельні господарства виставляють на торги лоти ділової деревини, яка має найбільший попит серед учасників ринку. До таких лісоматеріалів належать частини стовбура (гілок), що надалі можуть бути відправлені на промислову переробку. Є стандарти якості та розміру, яким має відповідати деревина.

Після механічної або/й хімічної переробки ділова деревина використовується у різних галузях народного господарства. Вартість лотів залежить від декількох факторів та визначається наприкінці торгів.

Ціноутворення на електронному аукціоні

Стартову вартість ділової деревини визначає виробник. Це може бути лісозаготівельне господарство, яке здійснює промислову заготівлю лісу, або інша організація, що проводить санітарні вирубки з метою оновлення лісових площ. Прайс подається до відповідного відділу Української універсальної біржі разом з детальним описом лоту та документами (сертифікат якості, підтвердження законності вирубок).

Протягом торгів учасники пропонують власні ціни. Якщо конкуренція висока, то підсумкова вартість може бути в декілька разів вище стартової. Укладання угоди здійснюється з учасником, який запропонував оптимальні умови.

Консультації та поради фахівців

Проведення електронних аукціонів у лісозаготівельній галузі є порівняно новим форматом реалізації сировини. Щоб отримати консультації біржових фахівців, достатньо подзвонити (контактні телефони вказані на сайті УУБ uub.com.ua).

У розділі «Навчальне відео» представлені матеріали, які допоможуть:

подати пропозицію на торговельній платформі,

взяти участь в аукціоні,

успішно пройти акредитацію тощо.

Спеціалісти торговельного майданчика супроводжують учасника від подачі заявки до укладання угоди. Українська універсальна біржа виступає гарантом виконання зобов’язань, які беруть на себе сторони.